آشنایی با کشور زیبای شیلی

کشور شیلی

کشور شیلی

روی نقشه شیلی طولانی ترین کشور جهان است و پایتخت آن شهر زیبای سانتیاگو ست. این کشور همچون نوار بلند و باریکی میان اقیانوس آرام و رشته کوه‌های آند کشیده شده است‌. بیابان ها،کوه ها و آتشفشانها، یخچالهای طبیعی و دریاچه ها مناظر بدیعی را در این کشور به وجود آورده اند. شیلی از شمال با پرو، از شمال شرقی با بولیوی، و از سمت شرق در همسایگی آرژانتین قرار دارد. بیش از ۲۰۰ سال از قیام مردم شیلی علیه استعمار اسپانیا می گذرد و اکنون به‌عنوان یکی از زیباترین و مهم‌ترین کشورهای آمریکای لاتین شناخته می‌شود.

نوع حکومت: جمهوری

زبان رسمی: اسپانیایی

زبان‌های رایج: آلمانی، انگلیسی

واحد پولی: پزوی شیلی

تاریخچه کشور شیلی

تاریخ کهن شیلی به حدود  10هزار سال قبل باز می گردد؛ زمانی که قبایل سرخپوست به دره‌های حاصلخیزی در امتداد ساحل اقیانوس آرام، که اکنون شیلی نامیده می شود، پناه آورده و ساکن شدند. این کشور از همان دوران به‌ دلیل دارا بودن معادن بسیار با ارزش مورد توجه اروپا بود، اما مقاومت سرخپوستان، اروپایی‌‌ها را وادار به عقب‌نشینی کرد.

شورش گسترده مردم شیلی که به قیام«ماپوچه» معروف شد، در سال 1533 میلادی رخ داد. قیام های بعدی سرخپوستان علیه استعمارگران اروپایی در سال‌های 1598 و 1655 میلادی به وقوع پیوست،که به تخریب بسیاری از مناطق تحت سلطه اروپایی‌ها منجر شد. در 1638 میلادی قوانین برده‌داری در این کشور لغو و تجارت مابین «ماپوچه»‌ها و استعمارگران قانونمند گردید. اما این پایان مبارزه قبایل سرخپوست علیه استعمارگران نبود. و شیلی  بعدها به تصرف اسپانیا درآمد و در زمره قلمرو نایب‌السلطنه اسپانیا در پرو قرار گرفت. سرانجام در سال ۱۷۸۸ کارلوس سوم، پادشاه اسپانیا در سازماندهی مستعمرات کشور تجدید نظر کرد و بدین ترتیب شیلی از پرو مستقل گردید.

رسوم و فرهنگ مردم شیلی

مردم این کشور هنوز به آداب و سنت‌های فرهنگی پای بند هستند. فرهنگ غذاخوردن در شیلی با دعا کردن آغاز می‌شود و در پایان صرف غذا یک دقیقه سکوت برای سپاس‌گذاری صورت می‌گیرد.

چامانتو (لباس ملی): لباس سنتی رایج مردم شیلی ست که شبیه شنل و بافته شده از نخ ابریشم و پشم می باشد. معمولا در طراحی این لباس از روبان های قرمز و گلدوزی های زیبا با طرح گل زنگوله‌ای شیلی و حیوانات ملی این کشور استفاده می شود. غالبا این لباس های گلدوزی شده، رنگهای روشن دارند، و درجشن ها و مناسبت های ملی استفاده می شوند.

چامانتو لباس سنتی مردان شیلی

چامانتو لباس سنتی مردان شیلی

اقتصاد و تجارت شیلی

جمهوری شیلی از کشورهای قدرتمند در حوزه اقتصاد به شمار می رود و با چین روابط اقتصادی و رفاهی گسترده ای دارد. محصولات وارداتی به شیلی همگی ارگانیک بوده و این موضوع از سوی دولت بسیار حائز اهمیت است. یکی از بخش‌های مهم درآمدزا برای شیلی تجارت کاغذ است. بهترین و مرغوب‌ترین نوع کاغذ در این کشور عرضه می‌شود. صادرات کاغذ به کشورهایی چون آمریکا و ژاپن و هلند صورت می گیرد. شیلی در زمینه آزمایشگاه‌های شیمی و مواد هم پیشرفت های بسزایی داشته است. شیلی در کنار نروژ و ایالت متحده آمریکا، از بزرگترین صادرکنندگان ماهی قزل آلا به شمار می رود.

شیلی، بهشت منابع طبیعی

شیلی را می‌توان سرزمین منابع طبیعی نامید، در حدی که موجب شده به ندرت دوره‌های آرامی را تجربه کند و در تاریخ خود، شاهد دخالت های آشکار و پنهان زیادی از سمت قدرتهای اقتصادی جهان بوده است.

شیلی بزرگترین تولید کننده و صادر کننده مس است و یک سوم مس جهان توسط این کشور عرضه می شود. چوکوئیکاماتا، واقع در شمال شیلی، بزرگترین معدن مس روباز جهان را دارد. همچنین دارای ذخایر قابل توجهی از لیتیوم، آهن، نقره، نمک، روی، منگنز، مولیبدن، طلا، ذغال سنگ و ید است.

ساختار سیاسی

قانون اساسی شیلی در سال ۱۹۸۱ جنبه اجرایی به خود گرفت. در سال ۲۰۰۵ میلادی رئیس جمهور وقت مصوبه‌های کنگره شیلی را به عنوان الحاقیه به قانون اساسی این کشور افزود و تغییرات زیادی در آن ایجاد کرد. رئیس جمهور دوره‌های ۶ ساله خود را به ۴ سال کاهش داد. طبق قانون اساسی در این کشور رئیس جمهور اجازه ندارد برای چندین دوره پیاپی در انتخابات شرکت کند. در شیلی یک کنگره دو مجلسی وجود دارد، مجلس سنا با ۳۸ نماینده و مجلس نمایندگان با ۱۲۰ عضو فعالیت می‌کنند. دوره نمایندگی سناتورها در این کشور هشت‌ساله بوده و حزب حاکم در مجلس نمایندگان، رأی اکثریت را دارد. قوه قضاییه در شیلی مستقل عمل می‌کند. دادگاه‌های نظامی و دادگاه قانونی اساسی در این کشور از اهمیت زیادی برخوردار هستند. کشور شیلی به 13 ناحیه تقسیم می شود و هر ناحیه یک فرماندار دارد که از جانب رئیس جمهور انتخاب می شود. هر ناحیه نیز به چندین استان تقسیم می شود که توسط فرماندار استانی اداره می شود.

پینوشه دیکتاتور معروف شیلی

ژنرال آگوستو پینوشه،یک نظامی بود که با کودتایی در ۱۱ سپتامبر ۱۹۷۳، دولت سوسیالیست سالوادور آلنده را سرنگون کرد و تا سال ۱۹۹۰ میلادی به مدت ۱۷ سال ریاست جمهوری شیلی را در دست گرفت. به دنبال کودتای او در سال ۱۹۷۳ علیه دولت آلنده، هزاران نفر در شیلی به زندان افتادند.

آگوستو پینوشه دیکتاتور شیلی

آگوستو پینوشه دیکتاتور شیلی

پینوشه همچنان تا ۱۹۹۸ میلادی در پست فرماندهی کل نیروهای نظامی باقی ماند. اما مصونیت‌های دیپلماتیکی که امکان هیچ تعقیب قانونی علیه او را در شیلی نمی‌داد، لغو شدند و نهایتا درسال ۱۹۹۸، زمانیکه برای معالجه بیماری خود به بریتانیا رفته بود، دستگیر و توسط یک قاضی اسپانیولی محاکمه شد.

ژنرال پینوشه در دادگاه به نقض حقوق بشر،کشتار دسته جمعی، شکنجه، آدم ربایی، ایجاد تنش غیرقانونی و سانسور رسانه‌ها متهم و در داخل و خارج شیلی محکوم شد. وی همچنین در اواخر عمر به جرم سوء استفاده از پست نیز متهم گشت و در حصر خانگی بود. دیکتاتور سابق شیلی سرانجام در دسامبر ۲۰۰۶ بر اثر سکته قلبی و تب ریوی در بیمارستان درگذشت.

می 2024
ی د س چ پ ج ش
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Archive

بایگانی‌ها

دسته‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست